Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Δεινοκράτης ο Ρόδιος – ο πολεοδόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

| No comment
Ο στρατός του Μ. Αλέξανδρου αρχίζει από την Πέλλα για την μεγάλη πορεία του Ελληνισμού προς την Ανατολή. Εκτός από τους στρατιώτες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στρατού, υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που τον ακολουθούν. Επιστήμονες όπως: πολεοδόμοι, μηχανικοί, φυσικοί, γεωγράφοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, βοτανολόγοι, ζωολόγοι, φιλόσοφοι και πολλές άλλες ειδικότητες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο μεγάλος πολεοδόμος και αρχιτέκτονας, Δεινοκράτης ο Ρόδιος (ή Μακεδών). Όλοι θυμούνται την μεγαλειώδη πρόταση που είχε κάνει στον ίδιο τον βασιλιά Αλέξανδρο τον Μέγα, δηλαδή, να μετατρέψει ένα ολόκληρο βουνό σε ένα γιγάντιο άγαλμα του ίδιου του βασιλέα. Όλοι έμειναν άναυδοι ακούγοντας αυτήν την εξωφρενική πρόταση και νόμιζαν πως παραφρόνησε.


Ο Δεινοκράτης μην χάνοντας καιρό εξηγεί στον νεαρό βασιλέα που είναι μόλις 22 χρόνων, το σχέδιό του. Προτείνει να κατασκευάσει μια πόλη μεγέθους 10.000 κατοίκων στην μύτη του όρους Άθω (Άγιον Όρος) που θα την κρατάει στο αριστερό του χέρι η σκαλισμένη μορφή του Αλεξάνδρου και στο δεξί θα κρατάει μια φιάλη, μέσα από την οποία θα τρέχουν τα νερά του βουνού. Ο Αλέξανδρος εκπλήσσεται ακούγοντας αυτά τα λόγια, αλλά αποκρίνεται πως την δόξα θα την αποκτήσει μόνος του επειδή το αξίζει και όχι λόγω ενός τεράστιου τεχνικού έργου.

Η μεγάλη στρατιά θα διασχίσει τον Ελλήσποντο και περνάει στην Ασία όπου και κερδίζει την μάχη του Γρανικού. Η Μικρά Ασία ανοίγεται διάπλατη μπροστά τους. Η στρατιά περνάει από την βασίλισσα της Ιωνίας, την Έφεσο, με έναν από τους 3 μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου και ένα από τα 7 θαύματά του. Είναι ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδας που στέκει αγέρωχος μεν αλλά κατεστραμμένος εδώ και χρόνια (από το 356 π.Χ. – την νύχτα που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος). Τον ναό είχε πυρπολήσει ένας μανιακός, ο Ηρόστρατος ο Εφέσιος, για να μείνει το όνομά του στην ιστορία. Ο Αλέξανδρος ξέροντας την ιστορία του, ότι κάηκε την ημέρα που γεννήθηκε, δίνει εντολή στον Δεινοκράτη να κάνει τα σχέδια για να επισκευάσει τον ναό της θεάς. Ο Δεινοκράτης πιάνει αμέσως δουλειά και φτιάχνει τον ναό.

Η εκστρατεία συνεχίζεται και η στρατιά το 332 π.Χ. φτάνει μετά από πολλές μάχες και πολιορκίες στην χώρα των Φαραώ. Ο Αλέξανδρος θέλει να ιδρύσει μια πόλη με το όνομά του στις ακτές της Αιγύπτου που θα είναι ο φάρος του Ελληνισμού στην Ανατολή. Ο Αλέξανδρος σχεδιάζει την νέα πόλη στις ακτές της Μεσογείου χρησιμοποιώντας αλεύρι που ρίχνει, σχηματίζοντας έτσι τα όρια της νέας πόλης. Τα πουλιά πετάνε από πάνω του και προσγειώνονται για να φάνε το αλεύρι, ο μάντης Αρίστανδρος από την Τελμησσό της Λυκίας, λέει στον Αλέξανδρο πως αυτό δείχνει πόσο πολυάνθρωπη και πλούσια θα είναι η πόλη που θα συρρέουν άνθρωποι από όλη την οικουμένη για να την κατοικήσουν.

Ο Δεινοκράτης σαν πολεοδόμος που είναι φτιάχνει τα προσχέδια της νέας πόλης, σχεδιάζοντας το στάδιο, το θέατρο, τις κρήνες, τους δρόμους και ό,τι άλλο χρειάζεται μια πόλη για να είναι λειτουργική. Ο Κρατέας ο Ολύνθιος, κατασκευάζει το σύστημα ύδρευσης της πόλης καθώς και το αποχετευτικό. Ο Κλεομένης ο Ναυκρατίτης παίρνει τα σχέδια και δίνει εντολή στους εργάτες να βάλουν τα πρώτα θεμέλια της πόλης. Ο Δεινοκράτης είναι εκεί για να κάνει όσες αλλαγές χρειάζεται στα προβλήματα που ανακύπτουν. Ο Δεινοκράτης λοιπόν είναι αυτός που σχεδίασε και έχτισε την περίλαμπρη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Πυρήνας Καβάλας - Αίας ο Τελαμώνιος

xryshaygh.wordpress.com




recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]