Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

CB-90 για τους Αμφίβιους Καταδρομείς;

| No comment
Η προμήθεια σύγχρονων ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς δυνάμεων άμεσης επέμβασης προϋπολογισμού €33 εκατ. βρίσκεται ψηλά στη λίστα του 15ετούς εξοπλιστικού προγράμματος προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδεικνύοντας την αμεσότητα της ανάγκης για νέα σκάφη ειδικών αμφίβιων επιχειρήσεων που θα μπορούν να παρέχουν αυξημένη προστασία και ισχύ πυρός. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Καταδρομή, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές σκαφών που αντιπροσωπεύουν διαφορετική κατηγορία ως προς το μέγεθος και τις ικανότητες.



Το ένα είναι το γνωστό σουηδικό CB-90 που βρίσκεται σε υπηρεσία με το Λιμενικό Σώμα από το 1998 και είναι ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις σε νησιωτικό περιβάλλον. Το Combat Boat (CB) 90 μπορεί να μεταφέρει 21 άνδρες με πλήρη φόρτο μάχης, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και μπορεί να φέρει βαρύ οπλισμό, ενδεικτικά τρία πολυβόλα Μ2ΗΒ των 12,7mm και πολυβομβιδοβόλο Mk19. Tο σκάφος βρίσκεται σε υπηρεσία με το Ναυτικό της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Μεξικού, της Μαλαισίας ενώ το Αμερικανικό Ναυτικό αξιολόγησε τις ικανότητες του για το πρόγραμμα Riverine Command Boat.
Η δεύτερη κατηγορία εκπροσωπείται από το βρετανικό Offshore Raiding Craft (ORC) και θα μπορούσε να θεωρηθεί συγκρίσιμο των MAGNA RIB 960 των Ειδικών Δυνάμεων. Το ORC που έχει υιοθετηθεί από τους Βρετανούς Πεζοναύτες μπορεί να μεταφέρει 8μελή ομάδα με πλήρη φόρτο, η οποία όμως βρίσκεται εκτεθειμένη καθ΄όλη τη διάρκεια της πλεύσης τόσο στα στοιχεία της φύσης όσο και σε εχθρικά πυρά. Παρ΄όλα αυτά αποτελεί σαφώς πιο οικονομική επιλογή και θα μπορούσε να αποκτηθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς.
strategyreport

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]