ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Οι κωδικοί των ελληνικών S-300 και TOR-M1 στα χέρια της Τουρκίας;;;

| No comment
Οι κωδικοί των αντιεροπορικών συγκροτημάτων S-300 της Ελλάδος, έπεσαν στα χέρια της Τουρκίας, ισχυρίζεται το κέντρο πληροφοριών Stratfor: Σύμφωνα με τα έγγραφα που απελευθερώνονται από την πλατφόρμα Wikileaks, σε σχέση πάντα με την εταιρία πληροφοριών Stratfor, η Ρωσία και το Ισραήλ αντάλλαξαν αρκετές φορές κωδικούς οπλικών συστημάτων, τα οποία νωρίτερα προμήθευσαν σε...
τρίτους πελάτες, όπως το Ιράν και η Γεωργία.
Η πλατφόρμα Wikileaks αξιώνει να έχει στην κατοχή της περίπου 5 εκατομμύρια e-mail του αναλυτικού κέντρου Stratfor, το οποίο φέρεται να συνδέεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το υλικό παραδόθηκε από την ομάδα χάκερ «Ανώνυμος». Η διαδικτυακή πύλη αποκαλύπτει την ηλεκτρονική αλληλογραφία από την περίοδο 2004-2011 σε διαδοχικές αναρτήσεις.
Σε ένα από τα ήδη δημοσιοποιημένα e-mail, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2009, ένας αναλυτής της Stratfor, ο Reva Bhalla, περιγράφει την ανταλλαγή δεδομένων οπλικών συστημάτων μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στον Καύκασο τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με τον Bhalla, η Ρωσία έχει παράσχει στο Ισραήλ τους πολύπλοκους κωδικούς των αντιεροπορικών συγκροτημάτων TOR-M1 που πούλησε νωρίτερα στο Ιράν. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ παρέδωσε κωδικούς του UAV Hermes-450 που πούλησε νωρίτερα στη Γεωργία. Οι Ρώσοι είχαν εξουδετερώσει έτσι τουλάχιστον ένα UAV που χρησιμοποιήθηκε λίγο πριν το ξέσπασμα της σύγκρουσης, με κατάρριψη πυραύλου που εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος MiG-29. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι Ρώσοι κατέρριψαν ένα δεύτερο UAV του τύπου - δύο επιπλέον συστήματα καταστράφηκαν σε ατυχήματα.
Η ισραηλινή εμπλοκή στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Γεωργίας ήταν μεγάλη. Oι ισραηλινές εταιρίες Elbit Systems και Military Systems είχαν προμηθεύσει νωρίτερα την Γεωργία με εξελιγμένη τεχνολογία στον τομέα των ανεπάνδρωτων αεροσκαφών, ενώ μια σειρά από ισραηλινές ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας (Defensive Shield, Global CST) είχαν επίσης αναπτύξει δραστηριότητα στην Γεωργία.
Το εύρος της παροχής εξοπλισμού της ισραηλινής εταιρίας Elbit προς την Γεωργία, σκιαγραφείται στη μήνυση που κατέθεσε η εταιρία εναντίον της Γεωργίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας, (UK High Court of Justice), με την οποία καταγγέλνει τη γεωργιανή κυβέρνηση για μη τήρηση μιας σύμβασης από το 2007. Ο εξοπλισμός ήταν αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Προηγουμένως, η Elbit Systems συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό των γεωργιανών αεροσκαφών Su-25 και αρμάτων μάχης Τ-72.
Για την περίπτωση που έγινε αυτή η συνδιαλλαγή, είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να παρέλαβε και τους κωδικούς των αντιεροπορικών συστημάτων που προμήθευσε νωρίτερα το Ισραήλ τη Γεωργία. Τα συγκεκριμένα ισραηλινής προέλευσης συγκροτήματα της Γεωργίας - Spider εξοπλισμένα με πυραύλους Python-5, αν και τα περισσότερα σύγχρονα στο οπλοστάσιό της, δεν κατάφεραν να εκτοξεύσουν τα όπλα τους κατά των ρωσικών αεροσκαφών, ενώ είναι γνωστό ότι η υπόλοιπη επίγεια αεράμυνα της Γεωργίας, αν και τεχνολογικά παρωχημένη, ήταν αποτελεσματική στο πεδίο μάχης.
Ο Bhalla έλαβε τις πληροφορίες για το θέμα αυτό από έναν στρατιωτικό αναλυτή από το Μεξικό. Αυτός ισχυρίστηκε ότι το 2008, η Γεωργία είχε συνομιλίες με μια μεξικανική εταιρεία σε σχέση με την αγορά ανεπάνδρωτων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γεωργιανοί έψαχναν για UAV από ανεξάρτητη πηγή, γνωρίζοντας ότι οι Ρώσοι έχουν τους κωδικούς των συστημάτων τους. Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη του Bhalla, η τιμή δεν έπαιζε ρόλο, δεδομένου ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία θεωρούνταν στη Γεωργία αναπόφευκτη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην πώληση δύο μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Bell και πυρομαχικά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ προσπάθησε να εμποδίσει την παράδοση στο Ιράν των αντιεροπορικών συγκροτημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-300, το οποίο τελικά πέτυχε σε αντάλλαγμα για την παροχή προς τη Ρωσία τεχνολογίας κατασκευής UAV. Νωρίτερα, το Ισραήλ συνεργάστηκε με την Τουρκία στο θέμα τη αντιμετώπισης των S-300.
Σύμφωνα με τον Bhalla, η Τουρκία έχει καταφέρει νωρίτερα να σπάσει τους κωδικούς των S-300 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει την πλευρά που βοήθησε την Άγκυρα. Στη συνέχεια, η Τουρκία μοιράστηκε τις πληροφορίες με το Ισραήλ. Είναι πιθανό η Άγκυρα να έλαβε ακριβώς για αυτό τον λόγο από το Ισραήλ σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής UAV: Η περίπτωση των UAV Heron, τα οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν αναδείχτηκαν σε μείζον θέμα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το ύψος της συνδιαλλαγής αυτής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την δικαιολογήσει ως τέτοια. Εάν οι ισχυρισμοί του Bhalla είναι βάσιμοι, φαίνεται ότι το Ισραήλ δεν τήρησε επαρκώς την δέσμευσή του προς την Τουρκία, ένα σημείο που ίσως εξηγεί τον μεγάλο θυμό της Άγκυρας στο θέμα των UAV Heron.



greeknation.blogspot

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]