Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

MLRS: Στρατηγική συνεργασία vs… παρουσίαση!!

| No comment



Σχεδόν δύο μήνες μετά την έγκριση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή των 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων η πολυεπίπεδη μάχη των ενδιαφερόμενων οίκων για τον οπλικό σύστημα MLRS εισέρχεται σε νέα φάση.


Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου 2014 μεταξύ των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και τα εξής:
>«Εκσυγχρονισμός Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS» με προϋπολογισμό 157 εκατ. ευρώ.
>«Προμήθεια σύγχρονων πυραύλων MLRS Μακρού Βεληνεκούς» με προϋπολογισμό 211 εκατ. ευρώ.
>«Προμήθεια σύγχρονων ρουκετών MLRS Μακρού Βεληνεκούς» με προϋπολογισμό 154 εκατ. ευρώ.
>«Προμήθεια σαράντα (40) μεταχειρισμένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS από τις ΗΠΑ» με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά το τελευταίο, που θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασίας FMS, περιλαμβάνει αποκλειστικά την προμήθεια εκτοξευτών (SPLL: Self-Propelled Loader/Launcher) MLRS από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση είναι προφανές ότι η πρόταση της γερμανικής εταιρίας Cassidian (πλέον Airbus Defense & Space) προσέφερε 23 εκτοξευτές του συστήματος της εκσυγχρονισμένης έκδοσης MARS (Mittleres Artillerieraketensystem) II από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας απορρίφθηκε.
Όμως η αμερικανο-γερμανική μάχη για τα ελληνικά MLRS φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Έχει μετατοπισθεί κυρίως στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους με προϋπολογισμό 157 εκατ. ευρώ αλλά και μεταφερθεί σε βιομηχανικό επίπεδο. Σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Lockheed Martin που σαφώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και φυσικά την προμήθεια πυρομαχικών για το οπλικό σύστημα.
Το «έπαθλο» των πυρομαχικών (τα δύο προγράμματα που προαναφέρθηκαν) είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αφού ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 365 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και ο εκσυγχρονισμός εκτοξεύεται στα 522 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η Airbus Defense & Space κάθε άλλο παρά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Μάλιστα στις 31 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει παρουσίαση στο ΓΕΣ σχετικά με την πρόταση εκσυγχρονισμού του συστήματος.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί από τον παρόντα ιστοχώροι (δες στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=91903), κύρια συστατικά της αναβάθμισης είναι η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου πυρός (EFCS: European Fire Control System) που επιτρέπει τη βολή των νέων πυραύλων ενιαίας πυροκεφαλής GMLRS (όπου εμπλέκεται η Airbus Defense & Space) και η εγκατάσταση του κατασκευής KMW συστήματος ηλεκτρικής περιστροφής του εκτοξευτή – ηλεκτρονικής τάξης (ELDS/EPS: Electrical Launch Drive System/ Electronic Positioning System), που αντικαθιστά τα χρησιμοποιούμενα υδραυλικά συστήματα που έχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης.
Προς το παρόν, το ακριβές περιεχόμενο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS δεν είναι γνωστό. Αλλά η επίτευξη ενιαίας διαμόρφωσης και η εξάλειψη των προβλημάτων παλαιότητας συστημάτων, υποσυστημάτων / συγκροτημάτων θα πρέπει να θεωρούνται από τα βασικά ζητούμενα.
Επίσης, με βάση πληροφορίες, απαράβατος όρος θα είναι και η δυνατότητα των εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών να βάλλουν τόσο τους βεληνεκούς 165 χλμ. πυραύλους MGM-140B Block 1A ATACMS και τα λοιπά πυρομαχικά διασποράς που ήδη διαθέτει σε υπηρεσία ο ΕΣ όσο και τους νέους, μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους MGM-168 ATACMS Block IVA [πρώην MGM-140E], που με ενιαία πυροκεφαλή βάρους 230 κιλών επιτυγχάνει βεληνεκές 300 χλμ.) αλλά και τους πυραύλους GMLRS (βεληνεκούς 70 χλμ.).
Όμως, με βάση τα όσα αναφέρονται σε ανοικτές πηγές, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεν επιτρέπει τη βολή τόσο των πυραύλων ATACMS όσο και των πυρομαχικών διασποράς, που διεθνής συνθήκη, την οποία η χώρα μας δεν έχει υπογράψει, έχει επιβάλλει σχεδόν γενικευμένη απαγόρευση της διακίνησης τους.

defence-point.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]