Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

H Πολεμική Αεροπορία πέρασε στην «Επιχειρησιακή ψηφιακή εποχή»!!!

| No comment


Από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στον Άραξο, η εκπαίδευση της 1ης Σειράς Joint Interface Control Officer (JICO).


Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τα Τακτικά Δίκτυα και ειδικότερα από το LINK16. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν δώδεκα (12) Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας από εκπαιδευτές του Allied Training Branch J7, Joint Interoperability Division.2014-10-09-ekp_jico_01
Τα πτυχία επέδωσε ο επικεφαλής των Αμερικανών Εκπαιδευτών, Lieutenant Colonel Sam Escalante παρουσία του Διοικητή της 116ΠΜ, Σμήναρχου (Ι) Πέτρου Χατζήρη. 

Τι είναι όμως  το link 16 που εκπαιδέυτηκαν οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ....

Το βάπτισμα των ελληνικών πληρωμάτων του F-16 Advanced σε περιβάλλον επιχειρησιακής αξιοποίησης δικτύου Link-16, έγινε στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Special Project Optic Windmill (SPOW(«ΕΑ&Τ»)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» ί, παρουσιάζονται τα πολύ μεγάλα βήματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προς την ανάπτυξη ενός δικτυο-κεντρικού περιβάλλοντος επιχειρήσεων.

Κύρια συνιστώσα αυτού του δικτύου αποτελεί το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων.

 130405bΠεραιτέρω όμως, με την εγκατάσταση από την ΠΑ του Ενιαίου Συστήματος Διασύνδεσης Δεδομένων (Universal Link System: ULS) άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για το πέρασμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις διακλαδικές δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις.

Το ULS που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση, είναι ένα επίγειο σύστημα ζεύξης δεδομένων, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την ταυτόχρονη επικοινωνία, διασυνδέοντας όλα τα  επιμέρους συστήματα ζεύξης δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εξοπλισμός του ULS έχει εγκατασταθεί στα τρία Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), παρέχοντας κάλυψη από τη βόρεια μέχρι και τη νότια Ελλάδα.

Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες επιτήρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μονάδες αεράμυνας και επιτήρησης, όπως και από τα κέντρα διοίκησης, αξιοποιώντας κατάλληλα τον όγκο αυτών των στοιχείων στη στοχοποίηση των διαφόρων οπλικών συστημάτων.

amt039s2829

Με το ULS είναι εφικτό οι ναυτικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν τακτικές πληροφορίες με το δίκτυο αεράμυνας της χώρας, όπως και το αντίστροφο, σε πραγματικό χρόνο.

Με την ένταξη σε υπηρεσία των Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye EMB-145Η της ΠΑ, προστέθηκε μία ακόμα συνιστώσα ζωτικής σημασίας στην αποτελεσματικότητα του ULS.

Η ΠΑ έχει αναπτύξει δικούς της πίνακες μηνυμάτων εκπομπής-λήψης, οι οποίοι καθορίστηκαν ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε συμμετέχουσας μονάδας. Για παράδειγμα, ορισμένες από τις πληροφορίες από το Link-11 που δεν διαθέτει το Link-16 του ΕΜΒ-145, προωθούνται προς το αεροσκάφος.

Σε άλλη περίπτωση, μπορεί μία φρεγάτα του ΠΝ να έχει αποκαλύψει έναν πολύ χαμηλά ιπτάμενο στόχο, τον οποίο δεν έχει εντοπίσει το δίκτυο αεράμυνας.

Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονται στις άμεσα εμπλεκόμενες μονάδες όπως οι συστοιχίες των βλημάτων Patriot, εφόσον το προσωπικό που διαχειρίζεται το ULS αξιολογεί ότι ο παραπάνω στόχος πρόκειται να εισέλθει στην περιοχή ευθύνης τους. Με την ένταξη σε υπηρεσία και των F-16 Advanced, ουσιαστικά δημιουργήθηκε ο βασικός κορμός εκμετάλλευσης του δικτύου Link-16.

Οι λεπτομέρειες της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης του Link-16 από την ΠΑ είναι απο το  τεύχος του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία»

 

http://veteranos.gr/

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]