Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Η ΕΝΙ γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις τουρκικές προκλήσεις και συνεχίζει κανονικά…!!

| No comment


Η επικοινωνία με την εταιρεία ΕΝΙ είναι καθημερινή, προχωράμε κανονικά με τον προγραμματισμό μας και η ίδια η εταιρεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα παρενέβη προς την ιταλική κυβέρνηση.


Σε δηλώσεις μετά την ετήσια συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Λευκωσία είναι σε καθημερινή επαφή με την ΕΝΙ τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, εμείς έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς με αυτές τις εταιρείες».
«Όπως έχω πει, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και προχωράμε κανονικά με τον προγραμματισμό μας», σημείωσε, ενώ κληθείς να πει ποια ήταν η αντίδραση της ΕΝΙ, είπε ότι «δεν έχουνε τίποτα υπόψη τους» και ότι δεν υφίσταται θέμα να παρέμβει η ιταλική κυβέρνηση.
«Έχουμε καθημερινή επαφή και η εταιρεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όπως και εμείς», επανέλαβε ο υπουργός .
Σε άλλη ερώτηση αν η Λευκωσία είχε επαφή με την ιταλική κυβέρνηση απάντησε ότι «υπάρχουν επαφές σε καθημερινό επίπεδο μέσω της διπλωματικής οδού, ήδη έγιναν τα διαβήματα και εγώ ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ιταλική προεδρία σε επίπεδο υπουργών ενέργειας, υπάρχει μια πάρα πολύ καλή σχέση και γίνονται όλα τα διαβήματα που πρέπει».
Στο χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας, ο Γιώργος Λακκοτρύπης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με την υλοποίηση των σχεδιασμών σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για δραστική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από συγκεκριμένες πηγές και διόδους, δρώντας καταλυτικά ως προς τη συνομολόγηση των συμφωνιών και της περιφερειακής συνεργασίας που απαιτούνται για να καταστεί μακροπρόθεσμα η Ανατολική Μεσόγειος η εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.
Αναφερόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ENI/KOGAS στα τεμάχια 2, 3, και 9 το οποίο θα διαρκέσει, όπως είπε, τουλάχιστον 12 μήνες, ανάλογα με τα αποτελέσματα, o υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας στο ερευνητικό τεμάχιο 9, και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», θα αποτελέσει την απαρχή των επιτυχιών του δεύτερου αυτού κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων.
Σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «ως το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση των σχεδιασμών μας, τόσο όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα των εταιρειών όσο και στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πόρων από το ερευνητικό υεμάχιο 12».
Σημείωσε πως εξαιρετικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρα και η ιδιότητά μας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
«Άλλωστε, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωσή της για προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, στόχος της ΕΕ παραμένει η δραστική μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από συγκεκριμένες πηγές και διόδους, μέσω της δημιουργίας νέων ενεργειακών διαδρομών και συνεργασιών, αλλά και με την εκμετάλλευση των γηγενών πηγών υδρογονανθράκων εντός της Ένωσης», σημείωσε. 

philenews / ΚΥΠΕ

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]