Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Κ.Περιστέρη: "Ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι ένας σπουδαίος στρατηγός" !!!

| No comment


Σε συνέντευξη της στο Μega και την εκπομπή Ανατροπή με τον Γιάννη Πρετεντέρη, η αρχαιολόγος Kατερίνα Περιστέρη μίλησε για ένα μνημείο που κάνει πραγματικά περήφανους όλους τους Ελληνες, ενώ δεν έκρυψε την πικρία της για τα σχόλια συναδέλφων της.


Ως προς τον ένοικο του τάφου, η κ. Περιστέρη εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, έναν σημαντικό στρατηγό. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, περίπου σε ένα μήνα, καθώς «εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δεν τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε».
«Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε, είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο».
Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στο Τύμβο Καστά στην Αμφιπολή ανέφερε «εμείς ξέραμε από πριν ότι είναι τάφος, όμως το γεγονός ότι βρέθηκε η θύρα επιβεβαιώνει και τους πιο δύσπιστους».
Η συνέντευξη της Κατερίνας Περιστέρη στον Γιάννη Πρετεντέρη
Κ. Περιστέρη: Είναι πραγματικά ένα από τα μνημεία που μας κάνει υπερήφανους.
Έχουμε ένα ταφικό περίβολο 497 μέτρα, έχουμε το λιοντάρι στη μέση πάνω σε μια πολύ ωραία βάση και είναι ο τάφος που εξελίσσεται όπως έχουμε δει σε όλα τα δελτία .
Γ. Πρετεντέρης: Βρέθηκε η θύρα;
Κ. Περιστέρη: Αυτό επιβεβαιώνει πως είναι τάφος, είναι ταφική θύρα είναι ταφικός θάλαμος.
Γ. Πρετεντέρης: Άρα είναι τάφος σίγουρα;
Κ. Περιστέρη: Σίγουρα, εμείς το ξέραμε και πιο πριν αλλά αυτό επιβεβαιώνει και τους πιο δύσπιστους.
Γ. Πρετεντέρης: Επιβεβαιώνεται πως είναι μακεδονικός;
Κ. Περιστέρη: Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους.
Γ. Πρετεντέρης: Δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα για να γίνει
Κ. Περιστέρη: Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου
Γ. Πρετεντέρης: Το ακριβότερο της εποχής.
Κ. Περιστέρη: Καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δήλαδη στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου,είναι ένα σύνολο.
Γ. Πρετεντέρης: Ήταν πλούσια η περιοχή;
Κ. Περιστέρη: Ήταν πραγματικά πλούσια. Είναι 325 με 200 π.Χ. μετά το θάνατο του μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γ. Πρετεντέρης: Ποιος είναι μέσα;
Κ. Περιστέρη: Σίγουρα μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, σημαντικός στρατηγός, αυτό θα μας το δείξει η ανασκαφή. Δεν μπορούμε να πούμε, αν δεν τελειώσει η ανασκαφή.
Εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δε τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε κλπ.
Γ. Πρετεντέρης: Πόσο θα διαρκέσει ακόμα;
Κ. Περιστέρη: Περίπου ένα μήνα αλλά είναι σχετικό ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει.
Δεν είμαι μόνη, για να γίνει κάτι υπάρχει μια ομάδα, μια πολύ καλή ομάδα όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά από αρχιτέκτονες, τεχνικούς, συντηρητές, μηχανικούς, γεωλόγο και βέβαια έχουμε -θα ήθελα να το τονίσω αυτό- και τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας που για μένα είναι σημαντικό.
Μια ανασκαφή θα πρέπει η Πολιτεία να την αγκαλιάζει να καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι για το καλό ενός τόπου. Έχω την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας, και η γενική γραμματέας η κυρία Μενδώνη, η Άννα Παναγιωταρέα είναι μαζί μας και ενημερώνει συνεχώς με τα δελτία Τύπου, τους ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως και τον υπουργό βέβαια.
Γ. Πρετεντέρης: Για τους επικριτές και για την ενημέρωση
Κ. Περιστέρη: Αυτό είναι καλό γιατί έτσι γίνεται σωστή ενημέρωση. Οι δημοσιογράφοι κάνετε ένα σοβαρότατο έργο για να μεταφέρετε τη δική μας δουλειά όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στον πιο απλό πολίτη και βλέπω ότι καταλαβαίνει και την προσπάθεια. Από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πρωθυπουργό που ήρθε και έδειξε όλη του την αγάπη και όλο το θαυμασμό για το έργο.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν πραγματικά.
Γ. Πρετεντέρης: Σας ενοχλούν οι επικρίσεις από ανθρώπους που δεν έχουν γνώση της ανασκαφής;
Κ. Περιστέρη: Με πικραίνει αυτό το πράγμα, γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων είναι μαζί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]