Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Β.Πούτιν: "Απαράδεκτη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Άγκυρα" !!

| No comment


O B.Πούτιν χωρίς περιστροφές πήρε ξεκάθαρη στάση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδίκασε την Τουρκία που παρανόμως παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.


Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μιλάνο, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν χθες το βράδυ «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας - Ευρώπης, στο Μιλάνο. Ως εκ τούτου η συνάντηση  που είχε προγραμματιστεί για σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η συζήτηση αφορούσε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας, καθώς, επίσης, και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, αναφορικά με την ΑΟΖ.
«Ο κ. Πούτιν, επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της», συμπληρώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να προγραμματιστούν επισκέψεις εκατέρωθεν.
Η Ρωσία όμως δεν αρκείται στα λόγια (τα οποία είναι ξεκάθαρα) αλλά προχωρά και σε πράξεις. Χθες σας ενημερώσαμε για τις ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου μεταξύ Κύπρου και Συρίας με χρήση πυραύλων που θα πραγματοποιήσει η Ρωσία. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιεί προκλητικές έρευνες σε παρακείμενη περιοχή με πρόφαση την τουρκική «Navtex».
Δυτικότερα, θα διεξάγει σειρά ασκήσεων το Ισραήλ, με βάση τις πληροφορίες και τα στοιχεία από δύο εκ των συνολικά πέντε σχετικά ΝΟΤΑΜ, που έχουν εκδοθεί από την Εθνική Φρουρά Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κοινές ασκήσεις.
Επίσης, οι βρετανικές βάσεις έχουν δεσμεύσει περιοχές νότια του Ακρωτηρίου για ασκήσεις, αλλά και για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Κάποιες από τις περιοχές συμπίπτουν.
Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε το Ναυτικό της Ρωσίας το απόγευμα της Τετάρτης, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 7.00 το πρωί (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας 20ής Οκτωβρίου –δηλαδή με την έναρξη ισχύος του τουρκικού Navtex και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα.
Με βάση το ΝΟΤΑΜ η Ρωσία δέσμευσε συνολικά θαλάσσια ζώνη έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του Μπαρμπαρός από τις 20 Οκτωβρίου, όπως και των ορίων του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας.
Να σημειωθεί ότι το Ρωσικό ΝΟΤΑΜ, αναφέρει σαφώς ότι στην περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με πυραύλους [RUSSIAN NAVY EXERCISE (ROCKET TEST FIRINGS)] και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια. Για τον λόγο αυτό την περίοδο της δέσμευσης της περιοχής, θα κλείσουν δύο αεροδιάδρομοι υπερπτήσεων στο FIR Λευκωσίας. Θα επηρεαστούν χωρίς όμως να κλείσουν, άλλοι δύο αεροδιάδρομοι του FIR.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ήδη στην περιοχή –με κύριο γνώμονα τις εξελίξεις στη Συρία– πρόσθετο όγκο πυρός και ισχύος του πολεμικού της ναυτικού.
Τις τελευταίες μέρες έχουν πλεύσει στην περιοχή, η πυραυλάκατος «Σμετλίβι» και η πυραυλάκατος «Ιβάνοβετς», το ειδικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας «Πριαζόβνιε», τα αμφίβια αποβατικά «Νοβοσιερκάσκ» και «Μινσκ» και το καταδρομικό «Μόσκβα», ενώ παραμένει σταθερά –μεταξύ και άλλων πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων στην περιοχή, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Παντελέγιεφ».
Όπως αναφέαμε τα όριά της ρωσικής άσκησης εφάπτονται αυτών που «δέσμευσε» η Τουρκία.Επίσης, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, η παρουσία του ρωσικού πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου από τη μια, και της λειτουργίας του γεωτρύπανου «Saipem 10000» από την άλλη, συνθέτουν την εικόνα κάτω από την οποία θα «καταγράφουν» τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο της Κύπρου, οι υπερευαίσθητοι σεισμογράφοι του «Μπαρπαρός» στα νότια της Κύπρου.
Η ρωσική δέσμευση περιοχής στο FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις δεν είναι η μόνη παρόμοια ενέργεια που «συμπίπτει» με το πρώτο 48ωρο ισχύος του τουρκικού NAVTEX για το Μπαρπαρός.
Άλλες μεγάλες περιοχές, που ξεκινούν από τη θάλασσα δυτικά της Πάφου μέχρι και ανοικτά του κόλπου Πισσουρίου και εκτείνονται καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Τροόδους μέχρι και τα Καννάβια ανατολικά και τα Κατύδατα βόρεια, έχουν δεσμευτεί για επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων ασκήσεων του Ισραήλ, ενώ με άλλο ΝΟΤΑΜ έχει δεσμευτεί και περιοχή που καλύπτει τα όρια των τεμαχίων 2, 3 και 9 επίσης για αεροναυτικές ασκήσεις.
Την ίδια περίοδο, δηλαδή από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη, σε τρεις περιοχές –η μία θαλάσσια εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ, στο Τρόοδος και νότια του Ακρωτηρίου, θα διεξαχθούν ασκήσεις με τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.
Επίσης, στο FIR Λευκωσίας θα γίνονται και ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Τέλος, σε χερσαία και θαλάσσια περιοχή, που ξεκινά από τα περίπου Βρέτσια Πάφου και εκτείνεται μέχρι τα ανοικτά της Πέγειας δυτικά και τα ανοικτά Πισσουρίου νότια, θα διεξαχθεί διακρατική άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Κι αυτά δεν είναι τα μόνα ΝΟΤΑΜ που δεσμεύουν περιοχές για ασκήσεις και καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και χερσαίων περιοχών στο δυτικό τμήμα της Κύπρου.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]