Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Οι εξαγωγικές εξοπλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι μεγάλες!! Ποιος ο στόχος !!

| No comment

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Την φιλοδοξία της Άγκυρας - να  καταλάβει την 6η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όλων στον κόσμο εντός των επόμενων 10 ετών όταν σήμερα δεν είναι καν στην 10άδα, αποκαλύπτει η  ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.



Τα όνειρα της Τουρκίας - που είναι πολύ επικίνδυνα καθώς τροφοδοτούνται και από την αλαζονικό χαρακτήρα του διδύμου Ερντογάν -Νταβούτογλου-  καταγράφονται από την εφημερίδα ως επιθυμία των ηγετών της.

Στην είδηση της εφημερίδας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Τουρκία θέλει να πάρει την 6η θέση μεταξύ των εξαγωγέων όπλων στον κόσμο μετά τη Ρωσία, Αμερική, Κίνα, Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι αναμένεται οι εξαγωγές των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας  της Τουρκίας στην 100η χρονιά της ίδρυσης της Δημοκρατίας (δηλαδή το 2023) να φτάσουν στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός 10άδας σήμερα
Βεβαίως  να σημειώσουμε από την πλευρά μας για τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  με βάση το SIPRI , το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης  - το οποίο είναι ο πιο έγκυρος οργανισμός καταγραφής και ανάλυσης της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας και του εμπορίου οπλικών συστημάτων-  οι πρώτες 10 χώρες στις εξαγωγές όπλων για το 2009-2013 είναι οι εξής: ΗΠΑ (29%) , Ρωσία (27%), Γερμανία (7%), Κίνα(^%), Γαλλία(5%) , Βρετανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ιταλία και Ισραήλ.

Οι 100 κορυφαίοι κατασκευαστές όπλων 
Σύμφωνα πάντα  με το SIPRI, από τους 100 κορυφαίους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο οι 42 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ένας στον Καναδά και 30 στη Δυτική Ευρώπη. Οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν σχεδόν το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων. Εξι ρωσικές εταιρείες περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των 100 κορυφαίων κατασκευαστών όπλων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται εταιρείες από 23 χώρες, ενώ από το 2012 έχουν προστεθεί εταιρείες από την Ουκρανία και την Πολωνία.Στον κατάλογο του SIPRI δεν περιλαμβάνονται κινεζικές εταιρείες διότι το Πεκίνο δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία του. Ειδικοί ωστόσο έχουν βάσιμες υποψίες ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα κινεζικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως.


Να σημειωθεί ότι  μόνο πέρυσι (2013) ξοδεύτηκαν πάνω από 395 δισ. δολάρια σε όλον τον κόσμο για αγορές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού. Αμερικανοί, Ρώσοι και χώρες της Δυτικής Ευρώπης διατηρούν την πρωτιά στην κατασκευή και στις εξαγωγές των όπλων..

Σταθερές και ...ασανσέρ...
Αλλαγες στην 10αδα πάντως δεν είναι κατι που δεν γίνεται...Την περίοδο 2005-9,π.χ.,οι ΗΠΑ ήταν και τότε η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων, αφού καλύπτουν το 30% του παγκοσμίου συνόλου. Τις επόμενες εννέα θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, με τη Ρωσία να βρίσκεται στη δεύτερη (25% των παγκόσμιων εξαγωγών) και ακολουθούσαν τότε : Γερμανία (10%), Γαλλία (8%), Ηνωμένο Βασίλειο (4%), Ολλανδία (3%), Ιταλία (2%), Ισπανία (2%), Ουκρανία (2%) και Σουηδία (2%).
Και η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια ήταν στην 5άδα των εισαγωγών και τώρα είναι τουλάχιστον ακόμα 10 θέσεις πιο κάτω...

 onalert.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]