Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

ΥΠΕΘΑ: «Αλμυρά» τα 90 M1A1 Abrams, δύσκολες οι αποφάσεις..!!

| No comment


Ήρθε τελικά η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο τροποποιημένο αίτημα (LOR: Letter of Request) της ελληνικής πλευράς για την προμήθεια 90 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ…

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ–ISDA)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση για την τιμή και διαθεσιμότητα (P&A: Price and Availability), αναφέρει ότι το συνολικό κόστος της προμήθειας των 90 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams ανέρχεται σε 560 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 417 εκατ. ευρώ).
Με βάση τα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα, η τιμή ανά μονάδα (άρμα μάχης) διαμορφώνεται σε 6,22 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (4,63 εκατ. ευρώ), σημαντικά αυξημένη (κατά περίπου 25%) σε σχέση με τα περίπου 5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (3,72 εκατ. ευρώ) που ήταν η τιμή μονάδας στην αμερικανική απάντηση στο αρχικό ελληνικό αίτημα για την προμήθεια 400 αρμάτων M1A1 Abrams από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.
Το κόστος που περιλαμβανόταν στην αμερικανική απάντηση, αν και «αλμυρό», δεν αιφνιδίασε τους καλά ενημερωμένους αρμόδιους επιτελικούς φορείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Ούτε και η μη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος στα υπό προμήθεια 90 άρματα μάχης να περιληφθούν 45 άρματα M1A1 της διαμόρφωσης TIGER από τη δύναμη ενεργού επιλαρχίας του Στρατού των ΗΠΑ, τα οποία μετά από μικρού κόστους και χρόνου επιθεωρήσεις και εργασίες, θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα σε ελληνική υπηρεσία.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορεί με ασφάλεια να υποτεθεί ότι η παραχώρηση των 45 αρμάτων M1A1 της διαμόρφωσης TIGER αποτελεί για την αμερικανική πλευρά κάποιου είδους «bonus» το οποίο προσφέρεται στον αγοραστή μόνο στην περίπτωση προμήθειας σημαντικού αριθμού αρμάτων του τύπου.
Το αυξημένο κόστος ανά μονάδα των 90 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, σε σχέση με την τιμή ανά μονάδα που είχε αρχικά προσφερθεί για την προμήθεια 400 ομοιότυπων αρμάτων, αποδεικνύει έμπρακτα, ότι ασχέτως του αριθμού των αρμάτων του τύπου που θα εντάξει σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός, τα κόστη για τη δημιουργία και λειτουργία της απαραίτητης υποδομής υποστήριξης, συντήρησης και εκπαίδευσης δεν συμπιέζονται αναλογικά.
Υπενθυμίζεται, ότι στο αρχικό ελληνικό αίτημα (LOR) της ελληνικής πλευράς για την προμήθεια 400 αρμάτων μάχης M1A1 η απάντηση για την τιμή και τη διαθεσιμότητα (P & A: Price and Availability) ανέφερε συνολικό κόστος περί τα 2 δις δολάρια (1,473 δις ευρώ) και αφορούσε:
>την πώληση 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ σε διαμόρφωση TIGER (Total InteGrated Engine Revitalization: συνολικής ολοκληρωμένης αναζωογόνησης κινητήρα) που αποτελεί την επικεντρωμένη στον κατασκευής Honeywell αεριοστρόβιλο AGT-1500 πρότυπη διαμόρφωση που από το 2005 (έτος έναρξης του προγράμματος) άρχισε να εισαγάγει σε υπηρεσία ο Στρατός των ΗΠΑ και την οποία προγραμματίζει να διατηρήσει σε υπηρεσία για τα επόμενα 25 χρόνια,
>την ανάληψη της ευθύνης της εν συνεχεία λογιστικής υποστήριξης (FOS: Follow On Support) των αρμάτων για 25 χρόνια από τον Στρατό των ΗΠΑ (σημειώνεται, ότι το κόστος των όποιων ανταλλακτικών απαιτηθούν βαρύνει την ελληνική πλευρά),
>τους βασικούς φόρτους πυρομαχικών για τα 400 άρματα μάχης,
>συστήματα εξομοίωσης και εκπαίδευσης,
>εργαλεία και συλλογές συντήρησης, βιβλιογραφία και λοιπά περιφερειακά και συνοδευτικά υλικά και υπηρεσίες εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης.
Επίσης, στην αρχική P&A αναφερόταν, ότι μεταξύ των 400 αρμάτων μάχης που θα πωλούνταν στην Ελλάδα θα περιλαμβανόταν και 45 άρματα της διαμόρφωσης TIGER από ενεργό επιλαρχία τα οποία μετά από μικρού κόστους και χρόνου επιθεωρήσεις και εργασίες, θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα σε ελληνική υπηρεσία.
Η λήψη της αμερικανικής απάντησης στο ελληνικό αίτημα για την προμήθεια 90 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams επιβάλλει την εκ βάθρων επανεξέταση του όλου προγράμματος από την ελληνική πλευρά. Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα 90 άρματα μάχης M1A1 Abrams επαρκούν μόνο για τον εξοπλισμό μίας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας (δύο επιλαρχίες μέσων αρμάτων επί 41 άρματα μάχης η καθεμία), ενώ ο σχεδιασμός για τη συνολική απόσυρση των περίπου 400 M48A5 MOLF εξυπηρετείται μόνο εν μέρει (σε ποσοστό 25%).
Από την άλλη πλευρά είναι πλέον προφανές ότι ανεξαρτήτως αριθμού των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που θα αποκτηθούν, η αναγκαία υποδομή συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης θα πρέπει να δημιουργηθεί. Με αυτή την οπτική, η προμήθεια 400 M1A1 Abrams αν και σημαντικού οικονομικού κόστους σε βάθους χρόνου αποτελεί πολύ πιο αποδοτική επιχειρησιακά επιλογή από τη «σαλαμοποίηση».
Όμως, εξ ορισμού η λύση της εξίσωσης με τα προαναφερθέντα δεδομένα είναι πολύ δύσκολη, καθώς στις καθαρά επιχειρησιακές παραμέτρους θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πολιτικές, οι οικονομικές αλλά και οι βιομηχανικές.
Κατά την άποψη μας, η ελληνική πλευρά, αφού πρώτα σταθμίσει σε βάθος τις επιχειρησιακές της προτεραιότητες (η ικανοποίηση των οποίων καθορίζει και την προτεραιότητα προμήθειας των οπλικών συστημάτων και μέσων που απαιτούνται), θα πρέπει να αποφύγει την «αποσπασματική» προσέγγιση.
Για παράδειγμα το κόστος της προμήθειας των 90 M1A1 Abrams θα μπορούσε να συμπιεσθεί (φυσικά απομένει στην πράξη να διαπιστωθεί το πόσο) αν για παράδειγμα η ελληνική πλευρά προχωρούσε σε «εκπτώσεις» σε ότι αφορά την υποστήριξη, τη συντήρηση και την εκπαίδευση.
Φυσικά, αυτό απλώς θα μείωνε το άμεσα καταβλητέο κόστος μετατοπίζοντας όμως τμήμα αυτού στο μέλλον. Με άλλα λόγια και με την (αυτονόητη) προϋπόθεση, ότι τα άρματα μάχης αποκτώνται για να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα, τα προαναφερθέντα κόστη δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Ολοκληρώνοντας το παρόν σημείωμα θα επισημάνουμε ότι η ανανέωση και αναβάθμιση του ελληνικού αρματικού δυναμικού είναι σημαντική, αλλά η οικονομική κρίση που βιώνουμε, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. 

defence-point.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]