Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

«Ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω». H φράση του Κωνσταντίνου, στον παράτολμο διοικητή Βελισσαρίου,που ξεγέλασε τους Τούρκους στη μάχη των Ιωαννίνων


Για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου 100 χρόνια πριν, χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα. Τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου του 1913, μετά από πεντάμηνη μάχη με τους Τούρκους…
Άνδρες και γυναίκες  εντάχτηκαν στο κατασκοπευτικό δίκτυο χωρίς να υπολογίζουν τις αγχόνες των Τούρκων. Πολλές φορές, οι πληροφορίες τους αποδείχτηκαν πιο σημαντικές ακόμα και από τις εφόδους των στρατιωτών. Οι μάχες μαίνονταν για αρκετές ημέρες. Η τελική επίθεση όμως, που σήμανε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων βασίστηκε σε  ένα παράτολμο σχέδιο των επικεφαλής των ευζώνων. Οι διοικητές δύο προωθημένων ταγμάτων,  Ιωάννης Βελισσαρίου και  Γιώργος Ιατρίδης, παρά την εντολή να εγκατασταθούν στο χωριό Πεδινή, αποφάσισαν να πλησιάσουν τα οχυρά των Τούρκων και να τους παραπλανήσουν.
Η παράτολμη ενέργεια των Βελισσαρίου και Ιατρίδη, έκανε τους Τούρκους να πιστέψουν ότι  έξω από τα Ιωάννινα είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ελληνική δύναμη και άρα κάθε αντίσταση ήταν μάταιη. Έτσι παραδόθηκαν άνευ όρων!

Δείτε (ΕΔΩ) στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» το παράτολμο σχέδιο των δύο διοικητών και την επιτυχημένη έκβαση του, που έκανε τον επικεφαλής του ελληνικού στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο, να πει στον ταγματάρχη Βελισσαρίου «ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω».
mixanitouxronou.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]