Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

DM63, DM63A1 και DM12A2 για τα ελληνικά Leopard 2 !!

| No comment


Την ανάθεση παραγγελίας ύψους περίπου 52 εκατ. ευρώ για πυρομαχικά αρμάτων 120 χλστ. για τα 170 άρματα μάχης Leopard 2HEL (εξοπλισμένα με πυροβόλο L55, διαμετρήματος 120 χλστ. και μήκους σωλήνα 55 διαμετρημάτων κατασκευής Rheinmetall) και τα 183 Leopard 2A4 (εξοπλισμένα με πυροβόλο L44, διαμετρήματος 120 χλστ. και μήκους σωλήνα 44 διαμετρημάτων κατασκευής Rheinmetall) του Ελληνικού Στρατού γνωστοποίησε ο γερμανικός όμιλος Rheinmetall με ανακοίνωση τύπου που εκδόθηκε στις 15 Αυγούστου 2014.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου η παραγγελία «που μόλις υπογράφηκε» αφορά συνολικά 12.000 βλήματα διαμετρήματος των 120 χλστ. και αποτελεί την αρχική μερίδα εφοδιασμού με πυρομαχικά των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 2. Στην πράξη τη σχετική σύμβαση ανέθεσε στη Rheinmetall το ομοσπονδιακό γραφείο υλικού, πληροφορικής τεχνολογίας και υποστήριξης εν υπηρεσία (BAAINBw) του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας που εδρεύει στο Koblenz.
Αυτό ενεργεί για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την ανακοίνωση της εταιρίας η διαδικασία που ακολουθήθηκε (διακρατική σύμβαση) απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία προμήθειας «καθώς επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να απαλλαχτεί από την κοστοβόρα συσσώρευση εμπειρίας που απαιτεί η προμήθεια πυρομαχικών ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις τεχνικές επιθεωρήσεις και ελέγχους».
«Τα υπουργεία Άμυνας της Γερμανίας και της Ελλάδας έθεσαν τις βάσεις για τη συμβασιοποίηση αυτής της διαδικασίας με μία συμφωνία που επιτεύχθηκε τις αρχές του 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου.
Σε ότι αφορά το αντικείμενο της διακρατικής σύμβασης αναφέρεται ότι αυτό περιλαμβάνει βλήματα χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT-MP-T (High-Explosive Anti-Tank Multi-Purpose Tracer: εκρηκτικό, αντιαρματικό, πολλαπλών χρήσεων – τροχιοδεικτικό) και βλήματα κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T (Armour Piercing Fin-Stabilized, Discarding Sabot-Tracer: διατρητικό θώρακος, σταθεροποιούμενο δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους-διατρητικό) και DM63A1 APFSDS-T. Η ανακοίνωση τύπου της Rheinmetall DM63 APFSDS-T (Armour Piercing Fin-Stabilized, Discarding Sabot-Tracer: διατρητικό θώρακος, σταθεροποιούμενο δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους-διατρητικό) και DM63A1 APFSDS-T.
Η ανακοίνωση τύπου της Rheinmetall δεν περιλαμβάνει ποσότητες αλλά όπως εδώ και τρία χρόνια έχει αναφέρει το defence-point.gr η προμήθεια αφορά:
>1.500 βλήματα κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T
>7.500 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63A1 APFSDS-T
>3.000 βλήματα χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT-MP-T

Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή και εγκατάσταση στο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), από τη Rheinmetall, των βαλλιστικών πινάκων για τα πυρομαχικά κινητικής ενέργειας στα άρματα μάχης Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου τα βλήματα των τύπων DM12A2 και DM63 θα παραδοθούν στον Ελληνικό Στρατό εντός του τρέχοντος έτους ώστε να ικανοποιηθούν οι επείγουσες απαιτήσεις. Τα DM63A1 θα παραδοθούν σε τρεις μερίδες το 2015 και το 2016 αμέσως μετά την προγραμματισμένη για τις αρχές του νέου έτους νέα πιστοποίηση του συγκεκριμένου τύπου.
Τέλος η ανακοίνωση τύπου αναφέρει ότι εξαρτήματα που παράγονται από τον εγχώριο βιομηχανικό εταίρο της Rheinmetall, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), έχουν ήδη ενσωματωθεί στο DM63A1 «διασφαλίζοντας ότι η συγκεκριμένη προμήθεια δημιουργεί ελληνική προστιθέμενη αξία».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την προμήθεια μέσω διακρατικής σύμβασης των 12.000 βλημάτων από τη Γερμανία λήφθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 27 Σεπτεμβρίου του 2010. Όπως αποδεικνύεται απαιτήθηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθεί! Ας σημειωθεί δε ότι με την ίδια απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου του 2010 προβλεπόταν και η προμήθεια 30.360 βλημάτων αρμάτων των 120 χλστ. μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού.
Παραδόξως (ή όχι ανάλογα με την οπτική) πρόσφατα (Ιούλιος 2014) εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η «ενεργοποίηση υποπρογράμματος προμήθειας 30.360 πυρομαχικών 120 χιλ. για τα άρματα LEO2 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ)» με προϋπολογισμό 147.879.000 ευρώ.
Ναι, είναι το ίδιο πρόγραμμα που είχε αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ τον Σεπτέμβριο του 2010! 

defence-point.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]