Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Yπόθεση πώλησης ελληνικών F-16 στην Βουλγαρία: Πώς μια πρωταπριλιάτικη φάρσα επιχειρείται να γίνει πράξη!!

| No comment



"Δεν υφίσταται θέμα πώλησης ελληνικών μαχητικών F-16 στην Βουλγαρία" διαβεβαιώνουν πηγές του ΓΕΑ το defencenet.gr, αναφερόμενες σε δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδα που υποστήριζε ότι "Πούλαμε F-16 στην Βουλγαρία".



Υποτίθεται ότι την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τη Βουλγαρία, ενώ επίσης υποτίθεται το κενό θα καλυφθεί αποκτώντας ισάριθμα αεροσκάφη, ίδιου τύπου, από τις ΗΠΑ, μέσω leasing.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, επειδή το ΝΑΤΟ ζητά από την Βουλγαρία να αποκτήσει ένα "μίνι" στόλο μαχητικών για αστυνόμευση του εναέριου χώρου της στην Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλου πρότεινε στον ομόλογό του Ανγκελ Ναϊντένοφ, να αγοράσει ελληνικά μαχητικά F-16 και δήθεν οι Αμερικανοί θα δώσουν ισάριθμα και "πιο σύγχρονα" μαχητικά στην Πολεμική Αεροπορία.
Και μάλιστα υποτίθεται ότι θα έχουμε και κέρδος γιατί αυτά που θα δώσουμε θα ανακατασκευαστούν στην ΕΑΒ.
Είναι το σενάριο της πρωταπριλιάτικης φάρσας του defencenet.gr τον Απρίλιο του 2009 (διαβάστε σχετικά εδώ), αλλά τότε το είχαμε γράψει ως αποδέκτη την Ρουμανία που επίσης αναζητούσε F-16 τα οποία τα βρήκε μετά από μερικά χρόνια απ΄πο την Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία όμως απειλείται μόνο από τα κύματα του Ατλαντικού, εδώ είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα.
Ερευνώντας την υπόθεση συγκεντρώσαμε τα εξής στοιχεία: Η πρόταση είναι των ΗΠΑ και της Lockheed Martin (τους άρεσε φαίνεται η πρωταπριλιάτικη φάρσα μας)... Ο Ελληνας υπουργός Δ.Αβραμόπουλος προσδοκώντας σε παράπλευρα στρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, είπε ότι "την συζητά".
Γιατί δεν δίνουν, όμως οι ΗΠΑ F-16 στην Βουλγαρία ή γιατί δεν ενοικιάζουν έστω με leasing έναν αριθμό κατ'ευθείαν στην Βουλγαρία αντί να τα δώσουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα να τα δώσει στην Βουλγαρία; Και μάλιστα αφού θέλουν να εμπλέξουν στο σενάριο στην ΕΑΒ, ας περάσουν από συντήρηση καιεργοστασιακή αναβάθμιση στην ΕΑΒ πριν τα δώσουν στην Βουλγαρία. 
Ετσι η ΕΑΒ "Θα αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική" (είμασταν νέοι και γεράσαμε με αυτά τα σενάρια για την ΕΑΒ που την μία γίνεται επισκευαστικό κέντρο για την Μέση Ανατολή και την άλλη για την Βαλκανική, αλλά κάθε χρόνο μπαίνει μέσα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ).
Το αστείο είναι ότι στην "Βαλκανική" F-16 διαθέτει μόνο η Ελλάδα (πλην Τουρκίας) και σε λίγο καιρό και η Ρουμανία, η οποία όμως έχει πολύ πιο ανεπτυγμένη αεροπορική βιομηχανία (αναπτύσσει και κατασκευάζει αεροσκάφη και ελικόπτερα) από αυτή της Ελλάδας και όσο πιθανό είναι να μας δώσει να της επισκευάζουμε και συντηρούμε τα F-16, άλλο τόσο πιθανό είναι να γίνουμε επισκευαστικό κέντρο των F-16 της Μέσης Ανατολής...
Σε ότι αφορά την έκδοση των αεροσκαφών η πρόταση αφορούσε για 6-8 F-16 Block 30. Τα αεροσκάφη της πρώτης παρτίδας του 1990.
Οταν όμως ερωτήθηκα οι Αμερικανοί από την ΠΑ "Ποια αεροσκάφη θα δώσουν στην Ελλάδα;" άρχισαν να σφυρίσουν αδιάφορα.
"Θα δούμε, θα ψάξουμε" κλπ. Αυτή η ιστορία με τα F-16 (έχουμε σημαντική έλλειψη σε διθέσια λόγω ατυχημάτων) τραβάει χρόνια. Ζητάμε αλλά δεν μας δίνουν.
Τ'ωρα η Αεροπορία για να γίνει το deal με την Βουλγαρία ζητά F-16 της έκδοσης Block 52+ με τις σύμμορφες δεξαμενές για λόγους οποιοτυπίας, αλλά και γιατί δεν έχει κανένα λόγο να παραλάβει υποδεέστερα μαχητικά αυτών που θα παραδώσει.
Πρώτον αυτό που ζητά η ΠΑ δεν υπάρχει αυτή η έκδοση στην αμερικανική Αεροπορία.
Αυτά τα αεροσκάφη που βασίστηκαν στην έκδοση Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν αναπτυχθεί και εξαχθεί από την Lockheed Martin  μόνο στο εξωτερικό. Η αμερικανική Αεροπορία έχει σταματήσει κάπου στο Block 50, και διάφορες παρτίδες από τα κάπου 1700 F-16 που διαθέτει αναβαθμίζονται κατά καιρούς στο τομέα των ηλεκτρονικών κλπ
Θα είναι δηλαδή πρακτικά αδύνατον 6-8 ή ακόμα και 10 αμερικανικά μαχητικά της USAF να αντεχθούν στην γραμμή υποστήριξηε της ΠΑ, γιατί απλώς δεν συμφέρει η υποστήριξή τους: Διαφορετικά ηλεκτρονικά, διαφορετικές δυνατότητες κλπ.
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Γιατί δεν δίνουν απ'ευθείας τα μαχητικά οι Αμερικανοί στην Βουλγαρία και χριεάζονται όλη αυτή την διαδικασία;
Η εκτίμηση στελέχους της ΠΑ είναι ότι "Δεν πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν διαθέσιμα F-16 για να μας δώσουν ή τουλάχιστον να μας δώσουν αυτά που πραγματικά θέλουμε και χρειαζόμαστε. Απλά θέλουν να βολέψουν την Βουλγαρία, όπως έκαναν και με την Ρουμανία με τα πορτογαλικά F-16. Διαφορετικά θα τα έδιναν κατ'ευθείαν και εκεί κατ'ευθείαν, αντί να βάλουν τους Πορτογάλους να δώσουν μαχητικά"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]