Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Επιτάχυνση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 !! ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΓΗΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ...

| No comment


Την επιτάχυνση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Π.Α. ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, το οποίο θεωρεί ότι έχει καθυστερήσει.



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από το ΓΕΑ την έκθεση που έχει συνταχθεί και στην οποία περιγράφεται το αποτέλεσμα του RfI που είχε εκδώσει η Π.Α. για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Αβραμόπουλος  και βάσει του τι έχει προκύψει από την έκθεση του ΓΕΑ την οποία επρόκειτο να είναι έτοιμη εντός του Σεπτεμβρίου θα δώσει εντολή για την επιτάχυνση του προγράμματος μέσω της αποστολής αίτησης προς τις κατασκευάστριες εταιρείες που απάντησαν στο RfI για τελικές δεσμευτικές προσφορές μέσω της αποστολής RfP.
Αυτό, και όπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΘΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την αποχώρηση του υπουργού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα τέλη Οκτωβρίου, για την ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου στην Ε.Ε.
Για την σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης ελήφθησαν υπ’ όψιν τα στοιχεία που τέθηκαν στη γνώση του Κλάδου μέσω των προσφάτων παρουσιάσεων/ενημερώσεων στις οποίες προχώρησαν όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες σε απάντηση του RfI
Επίσης, στην διερευνητική διαδικασία για τον καταρτισμό των απαιτήσεων της Π.Α. συμμετείχε, πέρα των επιτελικών στελεχών, και προσωπικό (ιπτάμενο και τεχνικό) από όλες τις Πτέρυγες Μάχης που αξιοποιούν επιχειρησιακά τον τύπο σε ελληνική υπηρεσία.
Παράλληλα, σε συνεργασία και με την ΓΔΑΕΕ, θα εξεταστεί η κατανομή των κονδυλίων FMS με τα οποία και θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα  που συνιστά και την επικρατέστερη λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση στόχος του ΥΠΕΘΑ είναι η εκκίνηση του προγράμματος μέσα στο  2015 οπωσδήποτε, αφού για την υλοποίησή του θα χρειαστούν πάνω από 7 χρόνια, δηλαδή η ολοκλήρωσή του τοποθετείται το 2021 στην καλύτερη περίπτωση.
Σημειώνεται πως τρεις συνολικά εταιρείες έχουν καταθέσει προτάσεις αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και είναι η Lockheed Martin, η ΒΑΕ και η Boeing.
Σε ότι αφορά τα αριθμητικά μεγέθη της υπόθεσης αυτά αφορούν ουσιαστικά  τα 56 Peace Xenia III Block52+ (37 F-16c & 19F-16D) τα 30 Peace Xenia IV Block 52 Αdv.  (20 F-16C & 10 F-16D) και τα 39 Peace Xenia II Block 50 (31 F-16C & 8 F-16D)
Η πρώτη παρουσίασε μια πρόταση η οποία δημιουργεί ένα στόλο F-16 δύο «ταχυτήτων»: Η πρώτη «ταχύτητα» είναι τα F-16 Block 52+ και F-16 Adv. με ραντάρ AESA και η δεύτερη ταχύτητα τα F-16 των Block 50 και 30 με νέο ραντάρ το APG-68 (V) 7/9 το οποίο θα αφαιρεθεί από τα μαχητικά των Block 52+ και Adv. στα οποία θα τοποθετηθεί AESA.Σε μια δεύτερη αναλλακτική πρόταση, υψηλότερου κόσους όμως,  εκτος ραντάρ AESA μένουν μονο το block 30 με τα block 50 να αναβαθμίζονται με το νέο ραντάρ.
H πρόταση της BAE αφορά την τοποθέτηση στα Block 52+, 50 και 30 ραντάρ AESA εξαιρώντας όμως  τα Adv από την αναβάθμιση.
Η Boeing δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη πρόταση πέρα από το γεγονός ότι έχει κάνει εργασίες ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού F-16, όπως το F-16 drone, ενώ έχει στενή συνεργασία με την Raytheon που κατασκευάζει το ραντάρ AESA RACR, το οποίο είναι μία έκδοση αυτών που  χρησιμοποιεί το F/A-18E/F και F-15E. Ουσιαστικά τέθηκε το ζήτημα της προμήθειας μεταχειρισμένων F-15 και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ομογενοποιηθεί ο στόλος F-16 και F-15 με το ίδιο ραντάρ.
Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στις προτάσεις της Lockheed Martin και της BAE είναι πως η πρώτη βασίζει τον εκσυγχρονισμό της στο ενεργό ραντάρ SABR της Northrop Grumman και η δεύτερη στο ραντάρ RACR της Raytheon.
Μεγάλο όπλο της Lockheed Martin η πρωτιά στην αξιολόγηση του προγράμματος CAPES από τν αμερικανική Αεροπορία και η επιλογή του SABR έναντι του RACR. Όμως το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει ακόμη λόγω οικονομικών περικοπών από την  USAF και έτσι η LM και η BAE ξεκινούν ουσιαστικά από την ίδια βάση: Η πρώτη έχει κερδίσει τον διαγωνισμό της Ταϊβάν και η δεύτερη της Nότιας Κορέας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τα F-16 της Σιγκαπούρης,
H BAE Systems TSS βασίζει την πρότασή της στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της ROKAF (Ν.Κορέα), προτείνοντας  το RACR, όπως αναφέρθηκε αλλά δεν αποκλείει και το SABR αφήνοντας την ΠΑ  να επιλέξει ποιο από τα δύο θέλει.
Το «δυνατό χαρτί» πάντως της BAE Systems είναι ότι 270 F-16 Block 25/30/32 της Air Νational Guard και της Air Force Reserve Command αναβαθμίστηκαν με βάση τη σειρά COTS υπολογιστών CFCC (Commercial Fire Control Computer). Η εταιρία έχει επίσης εμπειρία στο F-16, καθώς προμηθεύει διάφορα απάρτια και υπηρεσίες υποστήριξης του μαχητικού.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]