Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

"Η Χεζμπολάχ δρα σε Ελλάδα και Κύπρο"!! Αμερικανός ερευνητής αποκαλύπτει!!

| No comment


Θέμα τρομοκρατικής δράσης της Χεζμπολάχ στην Ελλάδα ανοίγει αμερικανός ερευνητής!



Με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εξέλιξη” και στην δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη , ο Tony Badran, αναδιατυπώνει ουσιαστικά τη θέση του Matthew Levitt, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος σε πρόσφατο σύγγραμά του σχετικό με την οργάνωση Χεζμπολάχ (Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon's Party of God) αφήνει αιχμές για παράνομες δραστηριότητες της Λιβανέζικης εξτρεμιστικής οργάνωσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εκτιμά πως η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο επιθέσεων από τζιχαντιστές, κάτι που όμως δεν αποκλείει για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισημαίνει ωστόσο πως οι υπήκοοι των ευρωπαϊκών χωρών που που μεταβαίνουν στα μέτωπα του πολέμου στο πλευρό των τζιχαντιστών, συνήθως καίνε τα διαβατήριά τους και δεν τους απασχολεί η επιστροφή στη Δύση.

Εκτιμά επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Ανατολή (ISIS) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αεροπορικές επιθέσεις, αλλά με γεωπολιτικές λύσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν απαραίτητα και το Ιράν.

Ερ: Μπορούν οι τζιχαντιστές να αντιμετωπιστούν με το δόγμα σοκ και δέος?

Εάν με αυτό εννοείτε αποκλειστικά μέσω εναέριων επιχειρήσεων, τότε η απάντηση είναι μάλλον όχι. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι οι από αέρος επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν περιορισμένα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους επιχειρήσεις έχει ο Ομπάμα στο μυαλό του. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες και ειδικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στα μέτωπα του Ιράκ, όπως για παράδειγμα στη Μοσούλη, τις πόλεις Sinjar, Amerli ή προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν. Με αυτή την έννοια έχουν συμβάλει στις επιχειρήσεις των Κούρδων και των Ιρακινών, αλλά και παραστρατιωτικών ομάδων να αποκρούσουν επιθέσεις τζιχαντιστών ή και να διεκδικήσουν κάποιες περιοχές.
Η πιθανότητα να γίνουν χτυπήματα εναντίων επιλεγμένων στόχων των τζιχαντιστών υπάρχει, όπως και εναντίων άλλων σταθερών στόχων επί εδάφους όπως έκαναν άλλωστε οι Γάλλοι. Ωστόσο είναι σημαντικός ο παράγοντας της ανάμειξης των μελών του ISIS με τον άμαχο πληθυσμό καθώς και η εκκένωση περιοχών που είναι ορατές, ώστε να μοιάζουν ερημικές.


Ερ: Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί η τζιχάντ στις δυτικές χώρες, μέσω της "Λεγεώνας των Ξένων" που έχει δημιουργήσει το ISIS;

- Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά σχετικά με αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, πολλοί από τους τζιχαντιστές ξένους μαχητές καίνε τα διαβατήριά τους. Αυτό βέβαια δεν τους αποτρέπει να επιχειρήσουν λαθραία έναν επαναπατρισμό. Ωστόσο η πιθανότητα των επιθέσεων στην Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταληφθεί. Η Ευρώπη έχει ένα υπαρκτό πρόβλημα ανεξάρτητα  από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.


Ερ: Μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να γνωρίζουν πόσοι πολίτες τους με ευρωπαϊκά διαβατήρια έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του ISIS;

Πολλοί είναι υπό παρακολούθηση - σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ανάλογα με το πόσο πολλοί είναι γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Και αυτό εξαρτάται επίσης από την κάθε χώρα.  Συνεχίζουμε να διαβάζουμε εκθέσεις, όπως η πρόσφατη από το Βέλγιο, για μαζικές συλλήψεις τζιχαντιστών με βελγική υπηκοότητα.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι σαφές τι ειδικές δεξιότητες αποκτούν οι ξένοι μαχητές που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις  στη Συρία. Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση:
Οι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS μπορεί να γίνουν στόχοι - η πρώτη τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι είναι ενός Γάλλου πολίτη  στην Αλγερία. Ωστόσο, αυτό είναι διαφορετική περίπτωση από αυτές  των ξένων μαχητών.
Ενα από τα προβλήματα της Ευρώπης που θα μπορούσα να υπογραμμίσω είναι το φαινόμενο που αποκαλούμε “μοναχικοί λύκοι”, αυτοί δηλαδή που αναφέρονται ως εξτρεμιστές και πραγματοποιούν επιθέσεις, αλλά δεν συνδέονται με λειτουργικούς ή οργανωτικούς δεσμούς με το ISIS.

Ερ: Μπορούν να λάβουν μέτρα κατά των πολιτών τους και να μην τους επιτρέψουν επαναπατρισμό?
Ήδη κάποιες χώρες έχουν λάβει μέτρα. Υπάρχουν τέτοια μέτρα τώρα που πρόκειται να εφαρμοστούν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο να θυμίσω όπως είπα και πριν ότι πολλοί από αυτούς που φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, καίνε τα διαβατήριά τους.

Ερ: Πώς θα μπορούσαν οι δυτικές χώρες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ISIS;

Η δυτική συμμαχία στην οποία ηγούνται οι Αμερικανοί, δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με την απομόνωση του ISIS, αλλά και με την ισορροπία δυνάμεων στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Δηλαδή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από την τακτική που ακολουθεί το Ιράν και οι σύμμαχοί του εναντίων των σουνιτών, ιδιαίτερα στη Συρία. Εκτιμώ ότι η τρέχουσα αντίληψη των ΗΠΑ για συνεργασία με το Ιράν, θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ερ: Θεωρείτε ότι υπάρχει απειλή των τζιχαντιστών για την Ελλάδα;
Δεν έχω δει κάτι που υποδηλώνει την Ελλάδα ως στόχο. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως αποτελεί ένα εν δυνάμει σημείο διέλευσης στην Ευρώπη. Η  τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι η  Χεζμπολάχ.


Ποιος είναι ο Tony Badran και το ινστιτούτο  FDD :

Ο Tony Badran είναι ερευνητής στο αμερικανικό think tank “Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας” (Foundation for Defense of Democracies - FDD) στην Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ότι απηχεί πολλές φορές τις απόψεις του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Λίβανο, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ και ερευνά την πολιτική των ΗΠΑ σε αυτές τις περιοχές,
Κείμενά του δημοσιεύονται συχνά σε μεγάλα διεθνή μέσα μεταξύ των οποίων στα:  Los Angeles Times , Washington Post ,  ForeignPolicy.com ,  ForeignAffairs.com  και  The Weekly Standard, , ενώ έχει εβδομαδιαία στήλη στο NOW Lebanon , μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα που καλύπτει τα θέματα της Μέσης Ανατολής.
Το Foundation for Defense of Democracies - FDD) είναι μια ινστιτούτο  με έδρα την Ουάσιγκτον και έχει ως επίκεντρο την ασφάλεια των ΗΠΑ και την εξωτερικής τους πολιτική.
Αν και πολλές φορές αναφέρεται ως ακομμάτιστο, πολλοί το κατατάσσουν στα νεο-συντηρητικά ιδρύματα.
Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο R. James Woolsey, πρώην διευθυντής της CIA την περίοδο του Μπιλ Κλίντον.
Στο πρόσφατο παρελθόν, διετέλεσε  υποστηρικτής και σύμβουλος του John McCain, υποψηφίου των δημοκρατικών για την προεδρία, στις εκλογές του 2008, ο οποίος έχασε τις εκλογές έναντι του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,7% έναντι 52,9% που συγκέντρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

onalert.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]