Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

A.Ρωμιοπούλου: "O Τύμβος δεν είναι εποχής Μ.Αλεξάνδρου - Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί ούτε καρφί;» !!

| No comment



Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε χθες ότι δεν αμισβητείται η χρονολόγηση του τάφου της Αμφίπολης από την ανασκαφική ομάδα της κ. Περιστέρη, ότι δηλαδή χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., δηλαδή στο 325-300 π.Χ. την εποχή αμέσως μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.


Αντίθετα, η επίτημη διευθύντρια κλασσικών αρχαιοτήτων Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη, καθώς έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βεργίνα, τα Λευκάδια αλλά και την Αμφίπολη παλαιότερα, θεωρεί πως οι πανέμορφες Καρυάτιδες δεν είναι βέβαια ρωμαϊκής εποχής, όπως υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ.
Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων προκαλεί δέος, όπως η ίδια δηλώνει, εξηγώντας πως η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπολης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά «έχουν ψυχή». Γι’΄αυτό τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ.
Επιπλέον η κ. Ρωμιοπούλου θεωρεί ότι είναι εντυπωσιακό το ότι δεν έχει βρεθεί τόσες μέρες κάποιο κινητό εύρημα παρ’ όλο που κοσκινίζονται τα χώματα του Τάφου.
«Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί ούτε καρφί;» αναρωτιέται η κ. Ρωμιοπούλου, ενώ η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη εκτιμά πως ίσως έχουν βρεθεί μικρά ευρήματα τα οποία να μην είναι ακόμα ανακοινώσιμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]