Popular Posts

ELNEWS - Hellenic Pride

Ενοπλες Δυναμεις - Ελλαδα - Ελληνισμος - Κυπρος - Βαλκανια - Ειδησεις - Επικαιροτητα - Αποκαλυψεις

Blogger news

Blogroll

 

Blogger templates

[5] [SOS] [slider-top-big] [Slider Top]

Ταφικό μνημείο Αμφίπολης: Τι δείχνουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του !! ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΕΝΟΣ «ΚΑΤΟΙΚΟΙ»;

| No comment
Καθώς προχωρούν με την απαραίτητη προσοχή και επιστημονική δεοντολογία οι εργασίες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του τάφου αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο ενώ οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ξεκάθαρα πως «σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή».

Εν τω μεταξύ, δεν θα απομακρυνθούν τελικά από την είσοδο του τάφου οι ακέφαλες Σφίγγες, αλλά μόνο ορισμένοι λίθοι. Αυτό τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:
«Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».
Εξάλλου οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.
«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».
Να σημειωθεί ότι, οι αρχαιολόγοι διέψευσαν την πληροφορία ότι μπήκε μικροκάμερα στον τάφο.
«Βρισκόμαστε στη μέση της ανασκαφής. Η δουλειά αυτή θέλει υπομονή», είπε μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, συνιστώντας ψυχραιμία στη μεταφορά «ειδήσεων» για το περιεχόμενο του τάφου.
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.
«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει ο κ. Παπαθεοδώρου, παραπέμποντας για τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης στην κ. Περιστέρη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για μικρά βάθη και δεν έδωσε σοβαρά στοιχεία, ενώ στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σημείωναν ότι «τώρα κάνουμε ανασκαφή, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στο παρελθόν».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

recent

[4] [ΣΚΑΝΔΑΛΑ] [ticker] [Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α ! ! !]